Outing with Ustaz Azhar Idrus

Felt so lucky for a chance to outing with sifu Ustaz Azhar Idrus today. Unfortunately we arrived a bit late, (masalah time management ni..huhu) but we never regret a very single precious time with Ustaz (1st time dapat outing & salam ngan Ustaz). Much knowledge we got today within 2 hours outing. I must admit that he is a very very good photographer. Every photo & situation dia akan explain apa yg patut dicapture. Dari iso, aperture, where to focus, metering and the most important part was the composition of the photos.

what i've learnt from Ustaz today (more or less, wrote in my own sentences):
ramai jgk ikut outing tadi..dlm gmbar ni baru sparuh..



:: kalau pandai edit gambar xyah kamere mahal2 gmbar bleh jadi cantik, tp kalau xpandai edit, beli je kamere mahal dgn lens mahal, mesti gambar jadi cantik..

:: composition gambar sgt penting. Gambar dah sharp, exposure dah cun, tapi kalau compo out, gambar nampak biasa je.

:: blaja gune manual. pegang kamere 5-6 thun pn kalau asyik gune auto je, kite duk takuk tu je la..xde kemajuan..ustaz bagi perumpamaan, mcm orang race kreta la, mana ada gune kreta auto buat race, mesti gune manual, baru ada feel, pick-up..

:: cara mudah dh dapat bacaan white balance (manual setting klo x hafal); gune kertas putih, point kamere ke kertas & amik bacaan white balance dari situ..

:: metering pada kamere tu sebagai guide je, xsemestinya kne pastikan dia balance je. Kene ikut keadaan. "Budok skoloh je pakai metering auto."

ada banyak lagi yg Ustaz ajar masa outing tp x brapa nk igt..huhu..


tgh TT & RC smbil mnimba ilmu

kaki Ustaz =D

Bagi sape2 yg blum knal Ustaz Azhar Idrus bleh tgk link2 brikut:
1. Photography website http://www.digitalmukmin.com/
2. Fb http://www.facebook.com/Ustaz.Azhar.Idrus.Original
3. Website http://ustazazhar.net/v01/

You Might Also Like

2 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe